03
February
2023

Echo Tides – Arhaggelos

O Aρχάγγελος είναι το 3ο single από το επερχόμενο album των Echo Tides’ Ανδρομέδα FM που θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου, από την United We Fly. Προηγήθηκαν τα singles Τούνελ και Η Aόρατη Κορδέλα που έδωσαν μια καλή πρόγευση για το επερχόμενο Aνδρομέδα FM, το πρώτο εξ ολοκλήρου ελληνόφωνο album τους.

Τα Echo Tides είναι μια παρέα μουσικών που αποτελείται από τον Παναγιώτη Πανταζή, γνωστό ως Pan Pan, που παίζει synthesizers, τραγουδάει, αναλαμβάνει την παραγωγή και τους στίχους και γράφει τη μουσική μαζί με τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο (μπάσο, synthesizers), την Καλλιόπη Μητροπούλου (φωνή) και τον Γιώργο Λυγουριώτη (drums).

Ο Αρχάγγελος, είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν ένας φαν της hiphop και ένας φαν της black metal γράφουν μαζί μουσική -ένας new wave ήχος με παράσιτα από το παλιό ραδιοφωνάκι του Pan Pan ξετυλίγεται πάνω από μια μελαγχολική, λυρική μπασογραμμή, ενώ οι στίχοι μιλούν για την άνευ όρων αγάπη και την θέρμη της, ακόμα και όταν προέρχεται από ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή. Είναι το μόνο κομμάτι του δίσκου που δεν έχει ντραμς και υπάρχουν στιγμές όπου οι στίχοι υποστηρίζονται κυριολεκτικά από τη μουσική. Όπως τη στιγμή που ακούγεται ο στίχος “βάλαμε το ράδιο στο αυτοκίνητο” και ταυτόχρονα ακούγονται και τα ραδιοφωνικά παράσιτα που ηχογράφησε ο Παναγιώτης.

Για την δημιουργία του Αρχάγγελου, ο Παναγιώτης (Pan Pan) έγραψε αρχικά τις μελωδίες με την σκέψη το κομμάτι να είναι ακουστικό, και το ίδιο βράδυ ο Γιάννης έστειλε τη μελωδία του μπάσου. Οι στίχοι ήρθαν στη συνέχεια, με αφετηρία έναν διάλογο που άκουσε ο Παναγιώτης μια μέρα στο τραίνο, ανάμεσα σε δυο γυναίκες που κοίταζαν από τα παράθυρα την πόλη στην οποία γύριζαν.

«Τα λόγια τους ξεχείλιζαν αγάπη, για τον τόπο και τους ανθρώπους στους οποίους επέστρεφαν, κι εγώ από τη μία άκουγα αυτές τις γυναίκες να μιλάνε με όλη τη λατρεία του κόσμου αναφερόμενες σε κάτι πανέμορφο, κι από την άλλη κοίταζα από το παράθυρο κι έβλεπα κάτι παράγκες. Ωστόσο η ατελείωτη αγάπη που πότιζε τα λόγια τους με είχε συνεπάρει και θέλησα να μιλήσω για κάτι δικό μου αντίστοιχα.» -Παναγιώτης Πανταζής

Υπήρχαν διάφορες ιδέες για τον τίτλο του κομματιού, αλλά η απώλεια του Σωτήρη, της καρδιάς του μπαρ “Αρχάγγελος” και φίλου του Παναγιώτη, λίγο πριν ηχογραφηθεί το κομμάτι, έφερε μια τελευταία αλλαγή. «Ένιωσα πως το κομμάτι πήρε ένα νέο νόημα, ότι μιλούσε για τους ανθρώπους που έχουμε χάσει αλλά νιώθουμε ακόμα την αγάπη τους. Ο Αρχάγγελος ως λέξη είναι αποκομμένος από θρησκείες, είναι ένα μεγαλύτερο σύμβολο προστασίας», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

Το videoclip του Αρχάγγελου υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ζακλίν Λέντζου, η ταινία της Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς τιμήθηκε το 2018 στις Κάννες με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της Σελήνη, 66 ερωτήσεις  κέρδισε πολύ θετικά σχόλια “ταξιδεύοντας” από το MoMA της Νέας Υόρκης μέχρι το Garage της Ρωσίας και από την Κίνα ως το Μεξικό, ενώ τον Αύγουστο απέσπασε στο Σαράγεβο το βραβείο Cineuropa.

“Μικρά δώρα που έρχονται με  μακρόχρονη παραμονή στο σκοτάδι:

  1. Μαθαίνεις ταχύρρυθμα όποιο σκιλ
    2. Ανάβεις πίστες με τα μάτια σου.
  2. Μπορεί να δείς κάποιον Αρχάγγελο.

Και το μόνο μαύρο πλέον, αφορά το χιούμορ”

-Ζακλίν Λέντζου

Βρείτε το single Αρχάγγελος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στο e-shop της United We Fly.

Δείτε το Official Video σε σκηνοθεσία Ζακλίν Λέντζου

Single Title
“Arhaggelos”

Release Date
03.02.2023